Nefericirea i-ar putea „îmbătrâni” pe unii oameni mai mult decât fumatul: ce arată ultimele studii despre vârsta ta biologică
Oamenii de știință din întreaga lume încearcă să folosească inteligența artificială pentru a crea un nou tip de „ceas” care îți poate măsura vârsta biologică cu adevărat.
O încercare recentă a adăugat factori psihologici și a făcut câteva predicții interesante. Testele inițiale sugerează că impactul bolilor mintale ar putea, uneori, să-l depășească pe cel al bolilor și obiceiurilor fizice, inclusiv fumatul. Vârsta cronologică se bazează pe câți ani ai, dar doar pentru că două persoane au sărbătorit același număr de zile de naștere nu înseamnă că sunt la fel de sănătoase.
Măsurând anumite aspecte ale sănătății fizice a unei persoane, cum ar fi microbiomul intestinal sau markerii de inflamație din sânge, cercetătorii speră să prezică într-o zi cât de „tânăr” sau „bătrân” este cineva în anii biologici. Dacă prognoza este corectă, ar putea ajuta experții să înțeleagă de ce unele persoane îmbătrânesc mai repede decât altele și ce factori de stil de viață contribuie la acel proces de îmbătrânire.
Dar există o componentă cheie a sănătății umane care a lipsit din încercările anterioare de derulare a ceasului: starea noastră mentală și emoțională. În 2021, un studiu de zeci de ani, printre 2,3 milioane de neozeelandezi, a descoperit o asociere puternică între tulburările mintale și debutul bolilor fizice și deces.
Tu știi care e adevărata ta vârsta biologică?
De asemenea, un alt studiu în același an a constatat că o istorie de probleme de sănătate mintală a fost asociată cu îmbătrânirea accelerată la mijlocul vieții unui om. În plus, acest efect de îmbătrânire a avut loc cu mulți ani înainte ca alte boli legate de vârstă să apară.
Având în vedere aceste constatări, cercetătorii din Statele Unite și Hong Kong au conceput un algoritm de computer pentru a crea un nou ceas de îmbătrânire care încorporează mai mulți factori de sănătate psihologică și biomarkeri din sânge.
Ei au instruit algoritmul pe datele de la aproape 5.000 de adulți sănătoși în setul de date China Health and Retirement Longitudinal Study (CHARLS), care include doar participanții de 45 de ani sau mai mult, apoi l-au testat pe datele de la alte 7.000 de persoane. Este pentru prima dată când cercetătorii au pregătit un ceas de îmbătrânire exclusiv pe o populație chineză atât de mare (majoritatea studiilor sunt efectuate în populații occidentale) și este, de asemenea, printre primele care încorporează factorii de stres pentru sănătatea mintală.
În cele din urmă, autorii au descoperit că factorii psihologici, cum ar fi sentimentul de nefericire sau de singurătate, se adaugă la vârsta biologică a unei persoane cu până la 1,65 ani. Efectul a depășit alte caracteristici demografice individuale, inclusiv sexul biologic, zona de locuit, starea civilă și starea de fumat.